Как да се възстановим бързо след безсънна нощ

Не се наспа добре тази нощ? Случва се. Независимо дали сам реши да си легнеш късно и да спиш малко, или пък имаше проблеми със безсънието, ако на сутринта си на работа, нямаш друг избор, освен бързо да влезеш във форма.

Ето няколко трика, с които бързо да се възстановиш след тежка нощ и да възвърнеш свежестта си… или поне отново да функционираш правилно.

Освежаващи напитки

Кафето, разбира се, действа събуждащо, а кофеинът в него стимулира хормона кортизол, който ти помага да се освежиш. Черният чай или цикорията също биха те събудили, а зеленият чай освежава. Ако не искаш да приемаш кофеин, можеш лесно да вдигнеш тонуса си и с чаша фреш или смути, като цитрусите с по-киселия си вкус определено са ободряваща напитка.

Раздвижи се и спортувай

Макар след тежка нощ физическата активност да е последното, което ти се иска да правиш, нямаш представа колко благоприятно ще ти повлияе тя. Ефектът от напитките минава след броени часове, точно тогава е и перфектното време да излезеш и да се разходиш навън. Подишай чист въздух, обядвай навън, събери слънчеви лъчи и с тях витамин Д, който е естествен разбуждащ стимулант. Физическите упражнения пък ще ти набавят ендорфин, който ще подобри значително настроението ти.

Дремни за малко

Кратките дрямки могат да бъдат истинско чудо в такива моменти. Понякога дори 15-20 минутна дрямка може да те вдигне на крака за дълго. Защо не си откраднеш това време в обедната почивка? Хапни и си полегни на стола в офиса, докато никой не гледа. Вече много компании имат и т.нар. стаи за почивка. Ако си от късметлиите, които разполагат с такава, спокойно можеш да си осигуриш комфортна среда за дрямка, а дори и да полегнеш на възглавница или да се завиеш, докато си взимаш кратката дрямка. Ако пък не разполагаш с такава стая в сградата, обядвай навън и дремни в парка под слънчевите лъчи. Ще видиш как този кратък сън може да те снабди с енергия за остатъка от деня.

Хидратирай се

Пий много вода и не приемай никакво кафе или сладки неща следобед. Те ще изцедят остатъка от енергията ти и дори и да те накарат да се чувстваш добре за кратко, след като първоначалният прилив на енергия мине, ще се почувстваш по-уморен. Затова по-добре заложи на приема на вода, който ще отмие токсините от организма ти и ще те ободри, без да те натоварва.

Легни си в обичайния час

След безсънна нощ и тежък ден със сигурност ще ти се иска да си легнеш, още щом се прибереш. Ако обаче наистина го направиш, рискуваш да не можеш да заспиш, тъй като организмът ти е свикнал да си лягаш в определен час и ако ги направиш много по-рано, въпреки умората, може и да не успееш да се отпуснеш и така да провокираш поредна тежка нощ. Затова по-добре удръж на желанието и си легни в близък час на обичайния, в който си лягаш. Тогава чак се изпъни на комфортния матрак, завий се с меките завивки и отпътувай към страната на сънищата.

You may also like...