Каква е тайната на храните без глутен

Какво знаете за храните без глутен и опитвали ли сте някога някоя от тях?

Реално във вкуса те нямат кой знае каква разлика, като при някои от продуктите, несъдържащи този протеин, не се усеща даже никаква. В настоящата публикация ще ви занимаем с това каква е тайната на безглутеновите продукти и защо е добре да ги консумирате.

За да вникнем изцяло в състава на храните без глутен (прочети още) ще посетим едно виртуално пространство, което се слави като един от най-добре оборудваните български био магазини в интернет. Става дума за Lifestore био магазин, който можете да откриете на lifestore.bg. В него ви очакват всякакви храни без глутен и напитки, като това не е всичко. С един клик на мишката и преглеждане на категориите с продукти, с радост ще установите, че в био магазина има дори предостатъчно артикули, някои от които не сте подозирали, че намират място там.

Каква е тайната на храните без глутен

Но да се върнем на темата за храната без глутен, която е изключително полезна. Какъв състав има тя?

За целта разглеждаме един зеленчуков бульон от lifestore, в чието заглавие изрично е описано, че не съдържа глутен и мая. А от какво е изграден тогава? Подробно описаният състав гласи: „Морска сол, царевично нишесте*, зеленчуци* 12.60% (моркови*, праз лук*, лук*, целина*, червени чушки*, домати*, пащърнак*), нехидрогенирано палмово масло*, малтодекстрин*, слънчогледово олио*, подправки*, ароматни билки*, концентриран зеленчуков сок* (целина*, моркови*, лук*), чесън*, глюкозен сироп*, карамел*“. Невероятно дълъг списък, не мислите ли? Сравняваме с един обикновен бульон на известна фирма, който почти всеки е използвал вкъщи при готвене – неговият състав не звучи никак натурално и здравословно: „сол, малтодекстрин, растителна мазнина, овкусител: мононатриев глутамат, цревично нишесте, сушени зелунчуци(моркови, лук, магданоз, целина), хидролизиран растителен протеин, екстракт от мая, захар, подпровки, аромати (лук, целина, черен пипер), екстракт от чесън. Може да съдържа следи от глутен, яйца, мляко и соя.“

Разликата е очеизвадна дори само при сравнението на един бульон от lifestore, който е част от храните без глутен. Такива проучвания и сравнения бихте могли да направите и сами като разгледате артикулите на lifestore.bg и техния състав, описан подробно, а после потърсите информация в интернет за съставките на идентични храни, които съдържат глутен и използвате ежедневно. Изглежда тайната на храната без глутен е в производството и това дали вие ще изберете да я закупите.

You may also like...